Het begint allemaal bij je voeding.

Wij kunnen zoveel fitness doelen hebben, denk aan fitter worden, sterker worden, afvallen, vet verliezen, het maakt niet uit wat jouw fitnessdoel is, het begint allemaal in de keuken… En niet hoe hard je traint of de manier waarop je traint.
Het maakt niet uit hoe je het wendt of keert.

Zoals wij in Module 2 “Voeding: Het totale plaatje” hebben uitgelegd: wij krijgen onze energie van de voeding die wij consumeren. Dus als je niet de juiste voedingstoffen in je systeem krijgt, ga je na enige tijd je energieloos voelen, hoofdpijn krijgen en duizelig worden. Met andere woorden je gaat je minder goed voelen en je prestaties gaan achteruit. Dit gebeurd omdat je lichaam zichzelf gaat verdedigen door processen uit te schakelen zodat het kan overleven. Het menselijk lichaam is een wondermachine en kan zich super goed aanpassen aan de omgeving waar het zich bevindt.
Dit geldt ook voor je voeding en training.

Je hebt dit programma gekocht omdat je graag overtollig vet wilt verliezen en wilt afvallen.
Bij het vetverlies proberen wij altijd zoveel mogelijk spiermassa te behouden of zelfs op te bouwen. Dit is van essentieel belang. Spieren verbranden meer energie dan vet en zijn behoorlijk belangrijk in ons dagelijkse leven. Denk aan kracht om te tillen, contractie, mogelijkheid om te kunnen bewegen, rennen en sprinten of een fysieke inspanning te kunnen doen. Aan de andere kant hebben we vet even hard nodig als eiwitten of koolhydraten, dus we mogen ze niet vermijden. Vaak hebben mensen het idee dat vetten ervoor zorgen dat je vetmassa aankomt, maar dat is niet het geval. Vetten zijn niet slecht voor de mens, je kan behoorlijk wat vetten consumeren per dag.
Ik hoor je nu jezelf afvragen, waar hebben we vet voor nodig dan?

Vetten spelen 4 belangrijke rollen in ons lichaam:

  • Ze vormen het structuur voor onze plasmamembraan
  • Ze vormen de grondstoffen voor vele hormonen en helpen sommige andere hormonen te functioneren.
  • Ze helpen bij het transporteren van sommige vitaminen en mineralen.
  • Ze zijn de grootste bron van energie voor het lichaam.

Vetten zijn de nutriënten wat ons lichaam het meest gebruikt als bron van energie, zorgt voor een goede regeling van hormonen zoals testosteron, maar verlaagt ook je risico op vervelende ziektes. Dus geniet lekker van een stuk avocado, een beetje walnoten of een stukje kaas, je hoeft er niet bang voor te zijn.

Dus om te kunnen afvallen ofwel vet te verliezen en maximale spier te behouden is het zeer belangrijk dat je je voeding op orde hebt. Als dat niet het geval is gaat het behoorlijk moeilijk worden om je doelen te behalen.

Met de komst van internet hebben we alle soorten informatie aan top van ons vingers, pak je telefoon, google het en we zijn klaar. Alleen het internet is een vrij spel voor iedereen, het is heel makkelijk om informatie te delen en dit maakt het ook juist zo gevaarlijk. Er is niemand die deze informatie controleert en dus is het heel makkelijk om verkeerde informatie aan te nemen. Informatie die ons vaak naar de verkeerde weg leidt als het gaat om gezonder, fitter of strakker te worden. En als het om supplementen gaat kun je online verschillende zogenoemde ‘wonderpillen’ vinden die je het perfecte lichaam beloven zonder ervoor te hoeven werken/trainen.

Nou… Ik kan je garanderen dat dit stuk voor stuk grote onzin is. We moeten gewoon terug naar de basis, goede gezonde voeding. 80% van de resultaat valt hier te behalen.
De overige ongeveer 20% zijn aspecten zoals training/beweging, rust en herstel.

Voeding is een stuk ingewikkelder dan training en beweging, daarom hebben wij de fundamenten van voeding en basisprincipe van lichaam metabolisme voor jou uitgewerkt in deze cursus.

Hieronder zie je de fundamenten van voeding aangegeven en gerangschikt op prioriteiten.
Uit jarenlange ervaring kunnen wij zeggen dat je doorzettingsvermogen het belangrijkste punt is en supplementen juist op het laatste plaats komen.