De energiebehoefte van de lichaam.

De energiebehoefte die je lichaam nodig heeft voor onze fysiologische acties worden gerefereerd als metabolisme ofwel stofwisseling. We kunnen deze in vijf groepen plaatsen:

 • Basaal Metabolisme (BMR)
 • Ruststofwisseling (RMR)
 • Thermisch Effect van Voeding (TEF)
  Fysieke activiteiten
 • Thermogenese zonder lichamelijke activiteit (NEAT)

BMR:
Stel dat je aan het slapen bent, en je hebt al heel lang niks meer gegeten. Je ademt , je hart is aan het kloppen, je cellen zijn het minimum aan het doen om je levend te houden maar je bent niet aan het verbranden, bewegen of iets dergelijk. Dat is je Basaal metabolisme, ofwel BMR. BMR is de minimale hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om de vitale functies te laten werken.

Wist je dat 70% van de totale zuurstof (en energie) die wij adem voor ons bmr wordt gebruikt…? Yep.. Je leest het goed, 70% van al de energie die wij opnemen gaat naar niet beweeglijke physiologische activiteiten. ONS LEVEND HOUDEN IS ZWAAR WERK…

RMR (Resting Metabolic Rate):
In Tegenstelling tot BMR, wordt RMR gemeten tijdens rust. Het is ook gemakkelijker om RMR te berekenen dan BMR. Dit komt omdat BMR gemeten moet worden onder extreme condities bijvoorbeeld tijdens het Vasten, lange bedrust en in gecontroleerde omgevingen.
RMR wordt op dezelfde manier als BMR berekend, door het meten van zuurstof gehalte. Alhoewel de RMR hoger is dan BMR, het zal nooit meer dan 10% verschil zijn.

TEF (Thermische Effect van Voeding):
Spijsvertering, absorptie, assimilatie van ingenomen voeding en nutriënten is een actief proces. Het neemt energie in beslag. Alleen al als we voedsel eten gaat ons metabolisme omhoog. Hoe hoog ons metabolisme omhoog gaat hangt zwaar af van wat voor macronutriënten we eten. Vaak spreken we van de term ‘thermische effect’, welke komt van het Oudgriekse woord “ therme” ofwel hitte, en dit geeft ons de term thermogenesis, of de productie van Hitte. Eiwitten lijken het meeste thermische reactie te geven aangezien het lichaam veel meer energie nodig heeft om ze te verwerken en vetten geven juist de minste thermische reactie.

Fysiek activiteiten:
Energie die ons lichaam gebruikt bij het sporten. (bijvoorbeeld als je een rondje gaat rennen of een workout in de sportschool doet). Dit component van dagelijks energiegebruik veranderd natuurlijk heel erg per persoon.

NEAT Thermogenese zonder lichamelijke activiteit:
Is een ander deel van Metabolic Rate. Dit zijn alle dagelijkse bewegingen die niet bij sporten horen.
Denk aan:

 • Verplaatsen van locatie in je huis of op werkvloer.
 • Wiebelen en tikken met onze voeten of handen.
 • Huishouden of werken in de tuin.
 • Spelen met onze kinderen.
 • Boodschappen tillen etc

Voor de meeste mensen die niet sporten of fysiek zwaar werk hebben, NEAT draagt ​​het minst bij aan het dagelijkse energieverbruik. Maar het is een belangrijk onderdeel van gewichtsverlies of aankomen en het kan behoorlijk verschillen per persoon.